Bør jeg skaffe hund eller katt?

Vi er en nasjon av dyreelskere! Katter og hunder gir oss ubetinget kjærlighet, hengivenhet og vennskap, samt en rekke terapeutiske fordeler, som bedre generell helse og velvære – hvem setter ikke pris på kos fra en pelskledd venn etter en lang dag?
Bør jeg skaffe hund eller katt?
Bør jeg skaffe hund eller katt?
Bør jeg skaffe hund eller katt?

Å bestemme seg for om man skal ha hund eller katt kan være en vanskelig avgjørelse, men generelt sett krever hunder mer oppmerksomhet, mens katter er mer uavhengige. Men hvis du liker å kose med en pelskledd skapning – ikke bare når det passer katten – er kanskje hund det riktige valget for deg.

Kjæledyreiere har lavere kolesterolnivå, lavere blodtrykk og har mindre sjanse for å rammes av stress, depresjon og angst. En studie fra det amerikanske helsedepartementet har til og med vist at å eie et kjæledyr kan bedre sjansene til å overleve et hjerteinfarkt, mens en britisk studie har funnet ut at de som har kjæledyr takler stress og sorg bedre enn de som ikke har dyr. Derfor er det å eie et kjæledyr mer enn bare kos!

Faktorer å tenke på når du velger en katt eller hund

Er du en hunde- eller katteperson? De fleste har allerede en formening om hvilket dyr de foretrekker, kanskje fordi de har vokst opp med en type dyr og er mer komfortable med dem, eller at de rett og slett føler seg mer tilknyttet enten katter eller hunder. Men når du skal foreta et valg, finnes det flere faktorer å tenke på enn hva du selv foretrekker.

Katter og hunder har ulike behov og egenskaper, og dette valget påvirkes like mye av livsstilen din, som hva som er din personlige favoritt. Det handler mindre om «hund versus katt», og mer om hvilket dyr som er best egnet til livsstilen din. Ta i betraktning hvilket aktivitetsnivå du har, hvor mye plass det er i hjemmet ditt, om du har barn og hvor mye tid du kan gi kjæledyret.

Selvfølgelig blir dette valget enda vanskeligere av mengden med ulike raser som er tilgjengelige. Å eie en chihuahua er for eksempel veldig annerledes enn å eie en grand danois! Ikke sikker på hvilken rase som passer deg? Bla gjennom bibliotekene våre for hunde- og katteraser for å lese mer om de ulike rasene, eller vurder om du kanskje bør adoptere en hund av blandingsrase, eller en blandingskatt fra et dyremottak.

Dog being walked

Katter og hunder har ulike behov og egenskaper, og dette valget påvirkes like mye av livsstilen din, som hva som er din personlige favoritt.

Tegn på at hund er det riktige dyret for deg

walking a dog

Hvis du er et friluftsmenneske som liker å være aktiv, kan en hund være riktig valg for deg. Hunder trenger mye aktivitet, frisk luft og regelmessige gåturer, derfor passer de best hos de som har hage, bor på landet eller har lett tilgang til parker og åpne områder.

Veltrente hunder kan tas med på turer, ekskursjoner og reiser. I motsetning til katter er de ikke skapt til å leve i ensomhet, derfor bør ikke en hund være alene hele dagen – hvis du jobber lange dager og har en krevende jobb, tenk over om du kan gi hunden den oppmerksomheten den fortjener. Hvis du bestemmer deg for en hund, må du også sette av tid til å stelle pelsen og trene den.

Det finnes mange ulike hunderaser som varierer i størrelse, form, pels og temperament, og du bør ta disse individuelle forskjellene i betraktning når du vurderer å skaffe deg hund. Til syvende og sist, har du nok tid og plass vil du kunne få et kjæledyr som er følsomt, lekent, beskyttende, trofast og kan bli en livslang følgesvenn.

Tegn på at katt er det riktige dyret for deg

Hvis du har begrenset plass inne, en travel livsstil eller bare ønsker deg et mer selvstendig kjæledyr, kan en katt passe deg bedre enn en hund. Katter er forholdsvis rolige og fornøyde med å sove og underholde seg selv det meste av dagen – spesielt hvis de får lov til å være ute. De trenger ikke å luftes, derfor er katter ofte velegnet til mindre aktive mennesker. Imidlertid liker de sosialt samvær, og elsker å bli lekt med. Regelmessig stell av pelsen er også viktig, spesielt hvis du har en langhåret katt.

Katter trenger ikke like stor plass innendørs som hunder, særlig ikke hvis de har tilgang til en hage. Selv uten tilgang til uteområder kan katter være fornøyde, så lenge de får nok og riktig mat, har tilgang til toalett, leker og kloremøbler for å holde kropp og sinn i aktivitet. Det er helt nødvendig å omgås katten uten for lange mellomrom, derfor bør du finne noen som kan passe katten hvis du reiser bort. Dette kan bety å spørre en nabo om å se til katten med jevne mellomrom, eller ta den med til et kattepensjonat hvor den blir ivaretatt mens du er borte.

Selv om de ikke har den grenseløse energien til hunder, viser katter seg ofte å være mer selvstendige og kan bli kjærlige, hengivne, avslappende og underholdende kjæledyr.

cat and owner

Har du fortsatt ikke bestemt deg for om du skal ha katt eller hund?

Mange mennesker liker både hunder og katter, og ved riktige forhold kan begge trives i samme hus, hvis du gir dem tid til å bli kjent med hverandre. For flere råd om å introdusere nye kjæledyr i flokken, les guidene våre om å introdusere hunden eller katten for andre kjæledyr. Hvis du ikke klarer å velge mellom en hund eller katt, og vet at du kan tilby dem begge et godt hjem, kan en valp og en kattunge som vokser opp sammen bli fort vant til hverandre, og kanskje blir de til og med bestevenner!