Har katten min en matallergi?

Har katten min en matallergi?

Har katten min en matallergi?

Har katten min en matallergi?

Har katten min en matallergi?

Har katten min en matallergi?
10/05/2018

Har katten min en matallergi?

Matallergi hos katter er sjeldent. Det innebærer vanligvis en reaksjon på en proteiningrediens i en bestemt type mat, som utløser en allergisk inflammatorisk reaksjon. Dette må ikke forveksles med mer vanlig «matintoleranse», som er mindre alvorlig og medfører en helt annerledes fysiologisk prosess.

De vanlige symptomene på matallergi omfatter:

  • Hudproblemer – kløe og rødhet, hårløse områder eller sår i huden
  • Gjentatte øreinfeksjoner
  • Økt antall hårballer
  • Mage- og tarmproblemer, inkludert oppkast og diaré
  • I sjeldne tilfeller luftveisproblemer

Hvis du mistenker at katten har en matallergi, må du alltid rådføre deg hos veterinær. Du må aldri prøve en allergidiett selv, fordi det kan resultere i ernæringsmessige problemer eller mangler. Katten kan også ha et annet problem som krever en annen behandling.

Diagnostisere en matallergi

Den mest effektive måten å teste for matallergi hos katter er å prøve en elimineringsdiett. Kattene settes på en spesiell hydrolysert diett (som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), der proteinene er så små at de ikke kan skape en allergisk reaksjon. Som alternativ for å bekrefte matintoleranse anbefales det en diett med proteiner og karbohydrater som katten aldri har spist før.

Hvis symptomene forsvinner eller dramatisk forbedrer seg på den nye dietten, kan det med sikkerhet diagnostiseres en matallergi.

Hvor lenge elimineringsdietten skal vare, er avhengig av typen problem. Ved for eksempel hudproblemer må spesialdietten som regel vare i 4–12 uker. Katten må ikke spise noe annet enn denne dietten i prøveperioden, så det er ikke tillatt med godbiter. Det kan være veldig vanskelig å holde seg til en slik diett, særlig hvis du har mer enn én katt. Derfor bør du være åpen om det hvis noe sklir ut, og rådføre deg hos veterinæren hvis katten ikke vil spise den nye dietten.

Diagnostisere en matallergi
Finn de riktige næringsstoffene for katten

Etter prøveperioden

Når prøveperioden er over, vil veterinæren undersøke katten på nytt. Hvis det ikke er tegn til bedring, kan man vurdere andre sykdommer. Hvis det har skjedd en bedring, kan veterinæren anbefale å gradvis reintrodusere proteiner i kattens kosthold og være på vakt mot eventuelle reaksjoner.

Hvis symptomene kommer tilbake når en type mat reintroduseres, kan du ha funnet årsaken – selv om det alltid er mulighet for at mer enn én type mat er ansvarlig.

Finn de riktige næringsstoffene for katten

Når du har funnet ut hvilke ingredienser som forårsaker problemet, kan du snakke med veterinæren om hvilket kosthold som er det beste valget for kattens livslange helse. Hvis kattens har hatt alvorlige sykdomstegn og dietten har skapt bedring, kan du og veterinæren bestemme dere for å fortsette med den spesielle hydrolyserte dietten på lang sikt.

Del dette med folk du kjenner

ShareEmailLinkedInFB