Opplæringstriks | Barnas hjørne | PURINA® Friskies®

Opplæringstriks

Opplæring er mer enn dressur, og med disse tipsene fra PURINA® Friskies® kan du også styrke forholdet mellom hunden og de andre familiemedlemmene.

Opplæring er mer enn dressur, og med disse tipsene fra PURINA® Friskies® kan du også styrke forholdet mellom hunden og de andre familiemedlemmene.

Når du får en valp i familien, er det viktig å huske at den ennå ikke vet så mye om hus og mennesker! Det betyr at sko, sofaer, tepper og trapper er ukjente, spennende eventyr!

Selv om det ikke alltid er lett, er det viktig å ta seg tid til å gi hunden grundig opplæring. Det styrker forholdet mellom hund og familie og lærer barna om ansvar og viktigheten av tillit og rutine.

Motivasjon
Det er viktig å huske på at hunder er flokkdyr og at de alltid vil utpeke og respektere lederen i flokken. Det er du som må påta deg den rollen på en tydelig måte, slik at valpen din vil at du skal være fornøyd med den og gjerne lære av deg.

Konsekvens
Av og til er det vanskelig, men valpen kan bare lære hvis responsen på atferden dens alltid er konsekvent. Det betyr ros og belønning når den oppfører seg bra og klare tilbakemeldinger om at du ikke er fornøyd ved å ignorere den og si et klart "nei" når den er ulydig.

Hvis du for eksempel ikke vil at valpen din skal hoppe opp i sofaen, sier du høyt "nei" og setter den forsiktig ned hver gang den prøver å komme seg opp. Ros valpen hver gang den kommer seg ned på gulvet. Hvis du ikke behandler valpen konsekvent, vil den heller ikke oppføre seg konsekvent!

Godbiter
Valpen din fortjener oppmuntring og godbiter, men bare når den virkelig har fortjent dem! Når valpen din har lært hvordan den skal reagere på en kommando, kan du gi den en godbit. I den videre opplæringen kan du veksle mellom godbiter og ros, slik at valpen din raskt blir mer motivert av rosen enn godbitene!

Feil
Valper vil alltid gjøre mange feil, for det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg i en verden full av mennesker...

Når valpen din gjør noe galt, er det viktig å huske at den trolig ikke er klar over det. Da er det din jobb å vise valpen din på en tydelig, men vennlig måte at den har oppført seg feil.

Det er viktig å "ta valpen på fersken". Hunder kan ikke se sammenhengen mellom straff og en handling som skjedde for flere timer siden, alt er glemt etter få minutter. Du må aldri slå valpen din. Når den gjør noe galt, skal du si "nei" med skarp stemme. Når valpen stopper, skal du rose den og gi den noe annet å gjøre, som å sitte eller komme på kommando. Når den reagerer riktig, kan du belønne den positive atferden.